Kuchnia na poddaszu. Jak funkcjonalnie ja zaprojektować?

Kuchnia na poddaszu. Jak zaprojektować ją funkcjonalnie?

W domach jednorodzinnych kuchnia na poddaszu to rzadkość. Częściej te pomieszczenia pod skosami spotyka się w budynkach wielorodzinnych, choć kuchnia na poddaszu to świetne miejsce w domach wielopokoleniowych, w których młodzi chcą być „na swoim”.

Aranżując kuchnię na poddaszu trzeba dokładnie przemyśleć jej układ. Ścianę ze skosami najwygodniej zabudować jest tylko szafkami dolnymi. Przy skosach można też umieścić zlewozmywak bądź piekarnik. Dla płyty kuchennej musimy już niestety znaleźć inne miejsce, bo kłopotem w tym przypadku okazuje się montaż okapu.

W przypadku kuchni na poddaszu świetnym rozwiązaniem będzie półwysep lub wyspa z dużym kominowym okapem sufitowym, które będą stanowić  główną strefę przygotowywania posiłków. Takie rozwiązania ma jeszcze tę zaletę, że gotując, będziemy mieli przed sobą przestrzeń całego wnętrza, w której można na przykład urządzić przestronny salon czy jadalnię.

Do kuchni na poddaszu poleca się przede wszystkim jasne fronty, które optycznie powiększają wnętrze. Jeśli jednak wolimy ciemne, warto wybrać te, które odbijają światło, czyli lakierowane lub akrylowane oraz jasne blaty.

Kuchnia na poddaszu, źródło: KAM

Kuchnia na poddaszu, źródło: KAM

Kuchnia na poddaszu, źródło: in3terieur

Kuchnia na poddaszu, źródło: Daren Morgan

Kuchnia na poddaszu, źródło: absolutepins.info

Kuchnia na poddaszu, źródło: cargocollective.com