Projekty biurowe z czerwonego dębu i orzecha amerykańskiego

0

Czy jest możliwe połączenie innowacyjności z klasyką w przestrzeni biurowej? Architekci z Hiszpanii i Malty doskonale sprostali temu zadaniu. W rezultacie powstały dwa wizjonerskie projekty renowacji budynków biurowych, w których zastosowano amerykańskie drewno liściaste.

Do renowacji siedziby Fundacji Botín w Madrycie użyto czerwonego dębu amerykańskiego, a dzięki zastosowaniu orzecha klasyczny z zewnątrz Bastion św. Barbary w Valletcie zyskał awangardowe wnętrze.

Hiszpański charakter, amerykańskie wykończenie

Hiszpańskie studio architektoniczne MVN Arquitectos przeprowadziło w 2012 roku zachwycającą renowację madryckiego biura Fundacji Botín. Misją tej organizacji jest wspieranie rozwoju społeczeństwa poprzez organizację wydarzeń edukacyjnych, naukowych i kulturalnych, a także obserwację trendów społecznych. W budynku, który powstał w 1920 roku, wcześniej mieściła się pracownia złotnicza. Zainspirowało to architektów Diega Varelę de Ugarte i Emilia Medinę Garcię, do zachowania oryginalnego, industrialnego charakteru budynku. Jego historia jest odzwierciedlona w wyeksponowanych konstrukcjach stalowych i murowanych ścianach, które niezwykle efektownie kontrastują z elementami wykonanymi z czerwonego dębu amerykańskiego, szkła i stali.

 

Głównym celem projektu było stworzenie otwartej, ciepłej przestrzeni, dzięki której budynek wypełniałoby światło dzienne. Udało się to zrealizować poprzez utworzenie dwukondygnacyjnego atrium w lobby głównym. Sufit w budynku został wykonany z podłużnych listew z litego czerwonego dębu amerykańskiego, którego delikatna kolorystyka nadaje wnętrzu unikalnego charakteru. Architekci zdecydowali się na użycie tego drewna także do wykonania podłóg i ścian, ponieważ „zastosowanie dębu umożliwiło podkreślenie kontrastu pomiędzy starym i nowym, a drewno wygląda doskonale w zestawieniu z zabytkowym murem.”

Ponadto Diego Varela dodał, że dąb „łączy w sobie ciepłą barwę i wytrzymałość, czyli cechy, których szukaliśmy do tego projektu”. Na drewno nałożono warstwę bezbarwnego oleju, który pozwolił na zaprezentowanie oryginalnego rysunku słojów przy jednoczesnym zachowaniu naturalnego koloru czerwonego dębu amerykańskiego.

Podróż przez wnętrze drzewa

Bastion św. Barbary, ulokowany na wybrzeżu Grand Harbour w stolicy Malty, Valletcie, został w 2011 roku odnowiony przez studio Architecture Project. Celem renowacji było stworzenie w budynku przestrzeni biurowej, mieszkalnej, a także oddzielnych wejść do każdej z nich. Zmodernizowany obiekt miał również współgrać z niezwykłym otoczeniem budynku, dlatego też do realizacji projektu wybrano orzech amerykański, gatunek, który łączy w sobie prestiż i elegancję, a także nadaje wnętrzu ciepła i ponadczasowego charakteru.

  • Bardzo cenimy sobie ciemny odcień orzecha amerykańskiego – tłumaczy Alberto Miceli Farrugia, główny architekt projektu, „ponieważ pięknie kontrastuje on z surowym światłem na Malcie.
    Dzięki wysokiej wytrzymałości mechanicznej, gatunek ten jest wszechstronny, dlatego też mogliśmy z niego wykonać schody, stolarkę w wielu miejscach budynku oraz podłogi na podeście schodów na ostatnim piętrze. Wybraliśmy orzech amerykański również dlatego, że jest on szeroko dostępny i pochodzi z lasów zarządzanych w zrównoważony sposób.

Budynek rozciąga się na trzech poziomach, z których pierwszy i drugi zajmuje powierzchnia biurowa, a trzeci jest przeznaczony na luksusowy penthouse. Aby zapewnić dostęp do wszystkich poziomów, architekci połączyli dwie klatki schodowe w jedną, z której można się dostać niezależnie zarówno do przestrzeni biurowej, jak i mieszkalnej. Projekt jest reinterpretacją struktury spiralnej, a wyjątkowości dodaje mu subtelna poświata na klatce schodowej, dzięki której można odnieść wrażenie, że chodzimy we wnętrzu drzewa. Ścianki rozdzielające kondygnacje schodów zostały pokryte fornirem z orzecha amerykańskiego.

Projekt Bastionu św. Barbary otrzymał nagrodę „Creative Re-Use” na festiwalu Inside Festival of Interiors Awards w Barcelonie w 2011 roku.